Happy Choice

Χριστουγεννιάτικες εορτές και παιδική ηλικία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον Αη Βασίλη! Β μέρος

 Σε ποιά ηλικία είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε τον μύθο σχετικά με τον Αη Βασίλη;

 

   Τα παιδιά γύρω στην ηλικία των έξι  επτά ετών και μέσα από την συναναστροφή με άλλα μεγαλύτερα παιδιά, καταλαβαίνουν ότι η ύπαρξη του είναι αποκύημα των γιορτών των Χριστουγέννων.

Κάποια παιδιά αντιδρούν έντονα σε λογικές εξηγήσεις, δεν θέλουν να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει και δυσανασχετούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι παιδιά που χρειάζονται τον χρόνο τους για να πραγματοποιήσουν αυτή την μετάβαση.

Αλλά ακόμα και ένα νήπιο μπορεί να ρωτήσει την μαμά ή τον μπαμπά αν στ΄αλήθεια υπάρχει ο Αη Βασίλης. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτό που πραγματικά μετρά είναι ότι το ίδιο πιστεύει ότι υπάρχει.

Και αυτή είναι η αλήθεια. Ο Αη Βασίλης θα υπάρχει για το παιδί, όσο αυτό, το πιστεύει και θα «υφάνει» σ΄αυτή την ιστορία, δυνατές συγκινήσεις και  όμορφες αναμνήσεις.

 

Οι γονείς πρέπει να θεωρούν ότι λένε ψέμματα στο παιδί με την φανταστική διήγηση για τον Αη Βασίλη;

 

 Υπάρχουν γονείς που στην προσπάθειά τους να είναι σωστοί ειλικρινείς μοντέρνοι, νιώθουν άσχημα να μοιράζονται φανταστική ιστορία για τον Αη Βασίλη και σε πρώιμη ηλικία μιλάνε ότι όλα είναι ψέμματα. Οι ίδιοι νιώθουν ενοχές να μιλήσουν στο δίχρονο ή τρίχρονο παιδί τους ότι τα δώρα που αγόρασαν τα έφερε ο Αη Βασίλης. Ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερα να προσγειώνουν το παιδί στην πραγματικότητα που θα ζήσει αργότερα.

 Η αλήθεια είναι ότι τα πολύ μικρά παιδιά έχουν ανάγκη τον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών. Μέσα από τον μύθο και την φανταστική ιστορία μπορούν πιο εύκολα να διεργαστούν τα δικά τους άγχη και άλλα συναισθήματα.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, οι γονείς μπορούν να μοιραστούν στοιχεία από την ιστορία του Αη Βασίλη και να τονίσουν ότι ο Αη Βασίλης ζει στις καρδιές των παιδιών και θα υπάρχει όσο υπάρχουν παιδιά που πιστεύουν σ΄αυτόν.

Μεγαλώνοντας, μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά πόσο σημαντικό ήταν να  τους διαβάζουν ιστορίες, παραμύθια και να δίνουν χώρο στην φαντασία τους και στο παιχνίδι.

Happy traditional Santa Claus isolated on background.

 

 

    • Είναι χρήσιμο οι γονείς να χρησιμοποιούν τον Αη Βασίλη για να είναι υπάκουο το παιδί με την απειλή ότι δεν θα του φέρει δώρο αν δεν κάθεται φρόνιμα;

        Ο Αη Βασίλης αντιπροσωπεύει την δίχως όρους αγάπη. Είναι μια θετική αναπαράσταση για τον ψυχικό κόσμο του παιδιού.Μια τέτοια παρουσία στην παιδική ηλικία είναι τροφοδοτική. Το να χρησιμοποιείται σαν δικαστής ή σαν τιμωρός, πραγματικά διαστρεβλώνεται η σημασία του και το μήνυμα αγάπης προς το παιδί. Κάτι τέτοιο εκφράζει την αδυναμία του γονέα στην σωστή άσκηση του γονεικού του ρόλου. Στην περίπτωση αυτή, η Συμβουλευτική με ένα ψυχολόγο σε θέματα επικοινωνίας και οριοθέτησης, κρίνεται απαραίτητη.

      Το παιδί μου φοβάται τον Αη Βασίλη.

       Ανάμεσα στα ψώνια, στο μεγάλο υποκατάστημα, συνήθως υπάρχει κάποιος ντυμένος Αη Βασίλης που τα μικρά πηγαίνουν να βγάλουν φωτογραφίες κάτω από το τρυφερό χαμόγελο της μαμάς που παρακολουθεί τη σκηνή.

      Το δικό σας όμως παιδί κλαίει ασταμάτητα και σας τραβά να φύγετε. Η προσπάθεια να πλησιάσει τον Αη Βασίλη στέφεται με παταγώδη αποτυχία.Μην ανησυχείτε.

      Το πιο σημαντικό είναι ν΄αφουγκραστείτε το δικό σας παιδί. Μπορεί να μην έχει διάθεση, να είναι κουρασμένο και γενικά να μην νιώθει άνετα. Καθησυχάστε το και αφήστε το να πλησιάσει όσο αυτό νιώθει άνετα.

      Η παρουσία σας σε χώρους με πολυκοσμία αλλά και γενικότερα στην διάρκεια των εορτών με τα πολλαπλά ερεθίσματα, χρειάζεται να είναι ουσιαστική και καθησυχαστική! Αφεθείτε με ανάλαφρη διάθεση στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα και μην ξεχνάτε ότι οι γιορτές είναι μια ακόμα ευκαιρία για εσωτερική χαλάρωση και έκφραση αγάπης.

      Καλές Γιορτές!

     

    Ελπινίκη Πομόνη

    MSc Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

    Μέλος ΣΕΨ & Efpa

    www.elpinikipomoni.com

     

    Τα άρθρα είναι πάντα για ενημέρωση και δεν  μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική επίσκεψη στον γιατρό ή την συμβουλευτική από τον ειδικό ψυχικής υγείας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.

     

    Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.