Happy Choice

Οταν ο μπαμπάς είναι εδώ! Η πατρική συμμετοχή στην φροντίδα του μωρού.

Αγαπητοί γονείς,

Η συμμετοχή του πατέρα   στην φροντίδα του μωρού και η μέριμνά του για την σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ευημερία του, αποτελεί έναν σημαντικό σημαντικό παράγοντα μαζί με την συμμετοχή της μητέρας, σε μια ολοκληρωμένη γονική φροντίδα.

Παλιότερα οι μπαμπάδες θεωρούσαν ότι δεν είχαν τις κατάλληλες δεξιότητες ή τον χρόνο για ν΄ασχοληθούν με τα παιδιά. Ο,τι αφορούσε τα παιδιά ήταν συνδεδεμένο με την μητέρα.

Σήμερα όλο και περισσότεροι μπαμπάδες έχουν την θετική εμπειρία, ασχολούμενοι με την φροντίδα και το μεγάλωμα των παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες με μπαμπάδες και έχει αποδειχθεί ότι η συμμετοχή των πατέρων φέρνει πολλά οφέλη τόσο στο παιδί όσο και στην οικογένεια.

Συμμετοχή του πατέρα, σημαίνει ότι υπάρχει, μία συνεχής παρουσία ακόμα και όταν η φυσική παρουσία δεν υπάρχει, επικοινωνία με την μητέρα και μέριμνα για την σωστή ικανοποίηση των βιολογικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών του παιδιού. Αυτή η δέσμευση είναι δυνατή είτε ο πατέρας ή ο γονέας είναι βιολογικός, θετός, χωρισμένος ή θετός γονέας.

Πως μπορεί ένας μπαμπάς να εμπλακεί με γόνιμο τρόπο στην φροντίδα του παιδιού;

  • Δείξτε αγάπη και στοργή με χειρονομίες και λόγια.
  • Φροντίστε το μικρό σας συμμετέχοντας ενεργά στη φροντίδα και σε εργασίες που σχετίζονται με το να νιώθει ασφάλεια, προστασία και ευεξία.
  • Επιδιώξτε μια καλή συνεργασία με τον άλλο γονέα.
  • Να είστε διαδραστικός, προσβάσιμος και διαθέσιμος για το παιδί σας, να περνάτε χρόνο μαζί του.
  • Συνεισφέρετε στην οικονομική και υλική υποστήριξη του.
  • Σκεφτείτε το παιδί σας και μιλήστε για αυτό όταν δεν είστε μαζί του.
  • Να συμμετέχετε σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές του και να εκδηλώνετε το πραγματικό σας ενδιαφέρον για ό,τι κάνει.
  • Να ενισχύετε την πραγματοποίηση των μικρών ή μεγάλων στόχων και να είσαστε γεμάτος κατανόηση στις αποτυχίες του.
  • Να συνοδεύετε το παιδί σας στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μερικοί μπαμπάδες είναι πιο στοργικοί ή παίζουν περισσότερο με το μωρό ή το νήπιό τους από άλλους. Κάθε γονιός ασκεί το ρόλο του με τον δικό του τρόπο.Το σημαντικό είναι να συμμετέχετε  για να προσφέτετε ό,τι καλύτερο επιθυμείτε συμβάλοντας στην ευημερία του παιδιού σας.

 

 

 

 

Ελπινίκη Πομόνη

MSc Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος ΣΕΨ & Efpa

www.elpinikipomoni.com  , elpipom@gmail.com

Τα άρθρα είναι πάντα για ενημέρωση και δεν  μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική επίσκεψη στον γιατρό ή την συμβουλευτική από τον ειδικό ψυχικής υγείας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.