Happy Choice

Η ζωή του ζευγαριού μετά την γέννηση του μωρού. Δυσκολίες και πως ξεπερνιούνται. Β΄ μέρος

Οπως τονίσαμε και στο πρώτο μέρος του άρθρου, είναι αναμενόμενο η ζωή του ζευγαριού να χάνει κάποιες ισορροπίες καθώς αλλάζει η καθημερινότητα, αυξάνονται οι ευθύνες και δημιουργούνται νέοι ρόλοι.

Θα πρέπει  να τονίσουμε ότι αν  οι δυσκολίες στο ζευγάρι γονέων, έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια  κάτι που επηρεάζει την λειτουργικότητά τους ή την επικοινωνία τους, καλό θα είναι να έχουν συμβουλευτική με τον Ψυχολόγο.

Η ζωή του ζευγαριού που γίνεται γονείς, ας μην ξεχνάμε ότι επηρεάζεται τόσο από τα στοιχεία της προσωπικότητας του κάθε συντρόφου όσο και από τα προσωπικά του βιώματα που έλαβαν χώρα και πριν την γέννηση του παιδιού και ίσως να χρειάζεται μια υποστήριξη ώστε να ομαλοποιηθεί η ζωή των δύο συντρόφων.

 

Αλλες δυσκολίες που αναφέρονται με την έλευση του μωρού από το ζευγάρι.

 

  –Ξυπνώ μόνο εγώ τα βράδυα.

Το να είναι μόνο ο ένας γονέας αυτός που ξυπνά, σίγουρα δημιουργείται μεγαλύτερη κούραση και ένταση.

 Καλός προγραμματισμός  βοηθά στο  να δημιουργούνται χρόνοι ξεκούρασης εναλάξ στο ζευγάρι γονέων.

Πλαίσιο υποστήριξης.Πολλά νέα ζευγάρια ξεκινώντας με τον ενθουσιασμό σαν νέοι γονείς, δεν  θέλουν την βοήθεια απο γιαγιάδες και παππούδες γιατί φοβούνται την μεγάλη τους εμπλοκή στη ζωή τους. Είναι όμως απαραίτητο να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο στήριξης από άτομα εμπιστοσύνης, γιατί η συνεχής προσπάθεια  να αντιμετωπίσουν μόνοι όλες τις ευθύνες, δουλειάς, σπιτιού, μωρού, κοινωνικής ζωής , μπορεί να οδηγησει στα πρόθυρα ψυχολογικής κατάρρευσης.

 

 – Δεν έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις για την ανατροφή των παιδιών.

Ξαφνικά, ενώ η ζωή σας σαν ζευγαρι κυλούσε αρμονικά και  είχατε μια ταύτιση σε βασικές αντιλήψεις για θέματα ζωής κοινωνικά κλπ., ανακαλύπτετε ότι στον γονεικό ρόλο, ο άλλος είναι πολύ απότομος, λέει πράγματα αναχρονιστικά, γίνεται επιθετικός, είναι ενοχικός απέναντι στο μωρό και τόσα άλλα που κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στην εμπειρία της γονεικότητας.

Οταν γινόμαστε γονείς, κάθε μας θεωρητική τοποθέτηση δοκιμάζεται. Πολλές φορές βγαίνουν ακατέργαστα κομμάτια από την εμπειρία μας σαν παιδιά στην δική μας την πατρική οικογένεια.Χρειάζεται χρόνος, από το Εγώ και το  Εσύ να χτισθεί το Εμείς σαν γονείς, όπου  οι οποιες διαφορές να γίνουν  επεξεργάσιμες και λειτουργικές για την σωστη ψυχονοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Κλειδί σ΄αυτή την τυχόν διαφορετική θέση στις παιδαγωγικές αντιλήψεις είναι η κατανόηση και η αποσαφήνιση σε παιδαγωγικά θέματα.

 

  –Δεν θέλει να έρχεται κανένας στο σπίτι μην αρρωστήσει το μωρό.

Η πρόσφατη κρίση υγείας λόγω ύπαρξης covid και των παραλλαγών της, καθιστά απολύτως κατανοητό ν΄ανησυχούν οι νέοι γονείς για μικρόβια ή να χρειάζονται έναν χρόνο προσαρμογής της ζωής τους με το μωρό στο σπίτι. Συνεργαστείτε με τον παιδίατρο που έχει και την ειδική εικόνα του δικού σας παιδιού και την αναγκαία γι αυτό προστασία. Ζητήστε την κατανόηση από το περιβάλλον σας και διαχειριστείτε τα άγχη.

 

 

  -Δεν μου δίνει σημασία, δεν βρισκόμαστε πια ερωτικά.

Νιώθατε όμορφα έχοντας την προσοχή και την τρυφερότητα του συντρόφου σας ενώ μετά το μωρό η σεξουαλική σας ζωή δεν είναι ικανοποιητική.

Τι έγινε?

Είναι βέβαιο ότι η σεξουαλικότητα θα είναι διαφορετική αμέσως μετά  την γέννηση του μωρού σας. Τα ανεβοκατεβάσματα των επιπέδων κάποιων ορμονών στην γυναίκα, η κούραση , η έλλειψη χρόνου, οι με διακοπές ύπνος του παιδιού, οι πόνοι από τον θηλασμό, από την μήτρα καλ. δεν ευνοούν για μια ερωτική ατμόσφαιρα. Χρειάζεται χρόνος ώστε σιγά σιγά να δημιουργήσετε εκείνη την απαραίτητη εγγύτητα, την τρυφερότητα καθώς και την ατμόσφαιρα που το πάθος θα κάνει ξανά την εμφάνισή του. Η κατανόηση, ο χώρος για επικοινωνία και έκφραση η αλληλουποστήριξη και η υποστήριξη από το περιβάλλον, θα ενδυναμώσουν το ζευγάρι που μπορεί να γίνουν και άριστοι συνεργάτες στην γονεικότητα.

 

Μα είναι τόσο σημαντικό να δίνουμε βάση και στην ερωτική ζωή μας σαν ζευγάρι όταν κάνουμε παιδιά;

Ναι! Χρειάζεται να διασφαλίσετε σιγά σιγά τον προσωπικό σας χώρο σαν ζευγάρι, εκεί που θ΄αντλείτε ικανοποίηση πέρα από την χαρά και ικανοποίηση που θα παίρνετε σαν γονείς. Μέσα από τους γονείς το παιδί θα βιώσει τι σημαίνει ζευγάρι, κάτι που θα το βοηθήσει, σαν εσωτερική εμπειρία, να δημιουργήσει την δική του προσωπική σχέση σαν ενήλικας. Επιπλέον μια ομαλή ζωή στο ζευγάρι βοηθά και στα θέματα αυτονόμισης αργότερα του παιδιού.

.

 

Ελπινίκη Πομόνη

MSc Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος ΣΕΨ & Efpa

www.elpinikipomoni.com

 

Τα άρθρα είναι πάντα για ενημέρωση και δεν  μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική επίσκεψη στον γιατρό ή την συμβουλευτική από τον ειδικό ψυχικής υγείας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.