Happy Choice

Προετοιμασία του παιδιού για την άφιξη του νέου μωρού στην οικογένεια.

Η ανακοίνωση της μελλοντικής άφιξη ενός νέου μωρού στην οικογένεια αποτελεί συνήθως πηγή χαράς και  όμορφης αναστάτωσης.

Οι γονείς έχοντας ήδη την εμπειρία της απόκτησης του πρώτου παιδιού νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά για τις διάφορες προετοιμασίες πριν την γέννηση.

Για ένα παιδί που περιμένει για πρώτη φορά το αδελφάκι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που σηματοδοτεί μια σημαντική μετάβαση από την εμπειρία του να είναι το μοναδικό παιδί στην οικογένεια, σ΄αυτή της αδελφικής συνύπαρξης.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να προσεγγισθεί αυτή η μετάβαση από τους γονείς, με ευαισθησία και προσοχή.

Η ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού θα του επιτρέψει να κατανοήσει καλύτερα τις αλλαγές που έρχονται, θα το βοηθήσει να διαχειρισθεί καλύτερα τυχόν φόβους και ανησυχίες. Στον τομέα αυτό, έχουν γίνει σχετικές έρευνες οπότε σήμερα μπορούμε να προτείνουμε

 

 Πότε μοιραζόμαστε την είδηση.

Η είδηση για την επερχόμενη άφιξη του μωρού στην οικογένεια γίνεται με απλά λόγια και γίνεται στους αρχικούς μήνες και όχι πριν την άφιξη στο μαιευτήριο.

Αυτό βοηθά το παιδί ώστε  να έχει χρόνο για να μεταβολίσει τις πληροφορίες και να κατανοήσει σιγά σιγά ότι συμβαίνει. Εγκυμοσύνη μητέρας αλλαγές σε χώρους σπιτού καλ. Επίσης θα μπορεί με την βοήθεια των γονέων να κατανοήσει καλύτερα ότι η μητέρα έχει διάφορες αλλαγές στο σώμα, στην διάθεση κλπ που δεν σχετίζονται με το ίδιο το παιδί.

 

 

Το νέο μωρό δεν είναι δώρο.

Το νέο μωρό σηματοδοτεί την επιθυμία των ενηλίκων και δεν είναι ένα δώρο για το άλλο παιδί.Δεν είναι κούκλα, δεν το παράτησε κάποιος στο σπίτι. Το παιδί καλείται στο μέλλον να γνωρίσει μία νέα ανθρώπινη ύπαρξη που χρειάζεται μια συγκεκριμμένη φροντίδα.

“Το μωρό έρχεται και έρχεται γιατί το θέλουμε εμείς οι γονείς.”

 Το παιδί μας πρέπει να καταλάβει ότι είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και αν νιώθεια άνησυχία ο γονέας είναι έτοιμος να το καθησυχάσει χωρίς όμως να νιώθει ο ίδιος ενοχές, ή να βρίσκει διάφορες δικαιολογίες και χωρίς να ζητά συγγνώμη, για την επιλογή του να διευρύνει την οικογένεια.

 

Η αποδοχή.

Το παιδί θα βοηθηθεί στην αποδοχή της κατάστασης όταν οι γονείς είναι σίγουροι γι αυτό το βήμα απόκτησης κι άλλου παιδιού, χαίρονται γι αυτό και κατανοούν ότι το παιδί τους μπορεί να χαρεί μαζί τους ΄η μπορεί να έχει διάφορες αντιδράσεις που χρειάζονται μια στάση ψυχραιμη και γεμάτη κατανόηση.

Πάρα πολλές αναφορές για το νέο μωρό και υπερ αναλύσεις, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ανησυχίας στο παιδί γιατί είναι σαν το νέο παιδί να γίνεται το κεντρικό θέμα στο σπίτι.

 

Θυμηθείτε μαζί του

Είναι μια ακόμα, μέσα στις τόσες, ευκαιρία να εκφράσετε την αγάπη σας στο παιδί σας και να συνδεθείτε μαζί του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες από τον καιρό που είσαστε έγκυος σ΄αυτό , τις πρώτες στιγμές του, τα πρώτα παιχνίδια που του πήρατε.

Μιλήστε για το πόσο χαρούμενοι ήσασταν με την γέννησή του, τι αξιολάτρευτο μωρό που ήταν και τι μεγάλη χαρά που παίρνετε, βλέποντας το να μεγαλώνει και να γίνεται ένα αξιολάτρευτο αγοράκι ή κοριτσάκι. Ο σκοπός είναι να καταλάβει ότι είναι αναντικατάστατο και μοναδικό για μας.

.

 

Παρέα με τον μπαμπά και με φίλους

Είναι καιρός να περνά περισσότερο χρόνο με τον μπαμπά και να προετοιμάζεται για τις μέρες που θα μείνει ίσως μαζί του γιατί η μαμά θα είναι στο μαιευτήριο.

Το παιχίδι με τους φίλους θα δώσει έξοδο σε όλη την ενέργεια και τυχόν ένταση που μπορεί να νιώθει την περίοδο της αναμονής. Μην ξεχνάμε ότι το παιδικό παιχνίδι βοηθά το παιδί να εκφράζει και να διαχειρίζεται τα διάφορα άγχη.

 

Συντροφιά με τα βιβλία.

Τα εξειδικευμένα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά για να κατανοήσουν θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη και την γέννηση.

Δεν είναι όμως καλό να βομβαρδίζουμε τα παιδιά με πληροφορίες που δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν ή να δίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες για θέματα που δεν σχετιζονται με τις ερωτήσεις του. Δεν πρέπει να … μεγαλώσετε το παιδί σας απότομα, μόνο και μόνο επειδή έρχεται το νέο μωρό.

ΚΑΘΕ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ.

 

Πόλυτιμος συνεργάτης

Αφού πρώτα έχει πάρει όλες τις πληροφορίες που θέλει το παιδί σας για το επερχόμενο αδελφάκι, μπορείτε σταδιακά να τον αφήνετε να συμμετέχει στις διάφορες δραστηριότητες της προετοιμασίας για το μωρό.

Χωρίς λοιπόν να το πιέζετε και με οδηγό την επιθυμία του, μπορείτε να ψωνίσετε μαζί κάτι για το δωμάτιο του μωρού, να διαλέξει τα χρώματα στην πιπίλα, ή την κουβερτούλα, να πεί την γνώμη του και γενικά να νιώσει μέρος της διαδικασίας της προετοιμασίας της οικογένειά του.

Δεν είναι προτεινόμενο όμως να παίρνουμε ένα παιδί στις ιατρικές εξετάσεις υπερήχους κλπ.

Μπορείτε, αν το θέλει, να τον αφήσετε ν΄αγγίξει την κοιλιά της μαμάς, να την χαιδέψει, να μιλήσει στο μωρό, να παίξει με το καροτσάκι που είναι στο δωμάτιο για το νεογέννητο.

Η ιδέα είναι να μην το πιέζετε αλλά ούτε να το αποτρέπετε σ΄αυτή του την εξευρεύνηση που έχει ανάγκη και αποτελεί μέρος  της ψυχολογικής του προετοιμασίας για την άφιξη του μωρού.

 

 

 

Ελπινίκη Πομόνη

MSc Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος ΣΕΨ & Efpa

www.elpinikipomoni.com

 

Τα άρθρα είναι πάντα για ενημέρωση και δεν  μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική επίσκεψη στον γιατρό ή την συμβουλευτική από τον ειδικό ψυχικής υγείας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.