Happy Choice

Κατανοώντας τους παιδικούς φόβους για την θάλασσα. Α μέρος.

 

Επιτέλους καλοκαιρινές διακοπές! Τέρμα τα προγράμματα δουλειάς, τα άγχη για το σχολείο, τα μαθήματα οι επιδόσεις. Καιρός για εξερεύνηση στη φύση, παιχνίδι, θάλασσα κουβαδάκια, ξεγνοιασιά.

Δυστυχώς δεν είναι έτσι για αρκετά μικρά παιδιά. Η θάλασσα, συνώνυμο των διακοπών πολλών γονέων, πυροδοτεί φόβους και άγχη  σε αρκετά παιδιά, κάτι που δεν  του επιτρέπουν να χαρεί τις διακοπές του και να έχει μια ευεργετική εμπειρία από αυτές. Η παραλία αντί για γέλια και ξεφωνητά ενθουσιασμού, γεμίζει  με κλάμματα και μάταια οι γονείς προσπαθούν να τα βάλουν στο θαλασσινό  νερό τουλάχιστον  να δροσιστούν, γιατί να κολυμπήσουν φαντάζει πολύ δύσκολο.

Γιατί ένα παιδί φοβάται την θάλασσα;

Πολλές φορές ένας τέτοιος φόβος πυροδοτείται από μια προγενέστερη άσχημη εμπειρία με το νερό και την θάλασσα.

Μια πίεση, ένα σπρώξιμο, ένα κύμα κάτι άλλο που συνέβη και δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία οι γονείς, γιατί θεωρήθηκε ασήμαντο, φαίνεται τώρα ότι η νέα επαφή με την θάλασσα δημιουργεί άγχος στο παιδί που φοβάται ότι θα ξαναζήσει στη θάλασσα αυτό που έζησε παλιότερα και το φόβισε.  Αποτέλεσμα, η πλήρης άρνηση να μπεί στο νερό.

Οι γονείς οι ίδιοι φοβούνται την θάλασσα.

Αν ο γονέας είναι διστακτικός και φοβάται την θάλασσα, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να καθρεφτίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στο παιδί του για το υγρό στοιχείο. Το παιδί μαθαίνει να υιοθετεί πολλές φορές τις συμπεριφορές των σημαντικών προσώπων της ζωής του, που αποτελούν και το σημαντικότερο παράδειγμα για το ίδιο το παιδί.

Ετσι με την σειρά του καθρεφτίζει την φοβική στάση των γονιών του μέσα από μια  δική του φοβική συμπεριφορά.

Ο φόβος για την απομάκρυνση

Πολλά παιδιά μπαίνοντας στη θάλασσα νιώθουν ότι απομακρύνονται από τους γονείς και είναι εκτεθειμένα σε διάφορες εμπειρίες που οι γονείς ίσως δεν είναι σε θέση να τα προστατέψουν. Η θάλασσα σηματοδοτεί γι αυτά έναν μη ασφαλή τόπο και αυτό δημιουργεί φόβο.

Η απέραντη θάλασσα.

Η θάλασσα για ένα μικρό παιδί είναι απέραντη, χωρίς ορατά όρια, κινείται, δεν φαίνεται ο βυθός, δημιουργεί θορύβους με τα κύματα.

Η  αίσθηση ότι δεν μπορεί να καταλάβει τα όρια της και η συνεχής κίνηση με τα κύμματα πολλές φορές δημιουργούν τον φόβο ότι μπορεί να τον σκεπάσει να τον πάει στο βυθό κλπ.

Αυτό που μπορούμε να προσθέσουμε στην κατανόηση των φόβων των παιδιών για την θάλασσα, είναι ότι είναι κάτι φυσικό.  Πολλές φορές έχει και την αντίφαση ότι  ενώ ευχαριστιέται το νερό στο σπίτι και παίζει με αυτό όταν κάνει μπάνιο, αγχώνεται όταν μπαίνει στην θάλασσα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες του εμπειρίες με το υγρό στοιχείο και ειδικότερα με το αμνιακό υγρό υπήρξαν ευχάριστες.

Οι γονείς αφού κατανοήσουν τους φόβους του,  μπορούν εύκολα να προσανατολιστούν για να το βοηθήσουν ώστε ν ΄αποκτήσει μια καλή σχέση και με το υγρό στοιχείο της θάλασσας, κάτι που θα του χαρίσει όμορφες εμπειρίες και ευκαιρίες για μάθηση.

Ελπινίκη Πομόνη

MSc Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος ΣΕΨ & Efpa

www.elpinikipomoni.com

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος.Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.