Happy Choice

Βοηθώντας τα παιδιά να ξεπεράσουν τον φόβο για την θάλασσα! Β΄μέρος.

 

Αγαπητοί γονείς

Όπως είδαμε και στο προηγούμενο άρθρο, είναι πολύ φυσικό και αναμενόμενο τα παιδιά να φοβούνται κάποιες φορές την θάλασσα.

Το να κατανοήσετε τους φόβους αυτούς, θα σας επιτρέψει  να δώσετε τους κατάλληλους προσανατολισμούς για να βοηθήσετε το παιδί σας να τους διαχειριστεί αφού προηγούμενα έχετε διαχειριστεί τους δικούς σας, τυχόν, φόβους για την θάλασσα.

Θάλασσα, αγαπημένος τόπος και σε άλλες στιγμές.

Μιλήστε για την θάλασσα δείξτε φωτογραφίες και εκτός διακοπών.

Οι περίπατοι στην διάρκεια του χρόνου κοντά σε θαλασσινά τοπία, φωτογραφίες, εξοικειώνουν το παιδί καλύτερα μ΄έναν τόπο, που εμπεριέχει όμορφες αναμνήσεις. Η  ψυχολογική προετοιμασία των παιδιών για την θάλασσα ξεκινά πολύ νωρίτερα των διακοπών.

Δώστε τις απαραίτητες εξηγήσεις/Διαλέξτε ασφαλείς τοποθεσίες

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, δώστε τις κατάλληλες εξηγήσεις στα ερωτηματικά του γύρω από την θάλασσα. Πχ. Τα μεγάλα κύμματα, ο βυθός, το κολύμπι κλπ. Τονίστε ότι σαν γονείς επιλέγετε την κατάλληλη και ασφαλή τοποθεσία για μπάνιο.  Επιλέξτε για θαλασσινά μπάνια με παιδιά, θάλασσες ήρεμες με ρηχά νερά , εύκολη πρόσβαση, κρυστάλλινο βυθό, και  κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Ολα αυτά, βοηθούν τα παιδιά για να έχουν μια, σταδιακά, ασφαλή εμπειρία με το θαλασσινό νερό και να κατευνάσουν τις ανησυχίες τους.

Πρώτο βήμα ,το παιχνίδι στην άμμο.

Μην πιέζετε το παιδί σας να μπεί στο νερό και να κολυμπήσει. Σαν πρώτο βήμα υιοθετήστε το παιχνίδι δίπλα στην θάλασσα, χωρίς κύμμα, όπου το νερό μπορεί να δροσίζει τα πόδια και εσείς να φτιάχνετε με το παιδί σας , λακουβίτσες, λοφάκια και τόσα άλλα.

Αν το παιδί είναι πολύ μικρής ηλικίας, καθίστε στην άκρη  μιας ήρεμης θάλασσας και βάλτε το ανάμεσα στα πόδια έτσι ώστε να νιώθει την ασφάλεια της αγκαλιάς σας.

Δώστε του τη χαρά να σας βρέχει με το νερό και παίξτε μαζί.

Μιλήστε για τον φόβο του

Προσπαθήστε να καταλάβετε το πως νιώθει και αν είναι κάτι που το ενοχλεί. Αν μπορεί να λεκτικοποιήσει τον φ’οβο του και το γιατί, είναι πιο εύκολο να το καθησυχάσετε. Ρωτήστε για το ποιες είναι οι αισθήσεις του. Πως βρίσκει το νερό, είναι πολύ κρύο, υπάρχει κάποια αμυχή ή πληγή που το θαλασσινό νερό του προκαλεί τσούξιμο;

Θα προτιμούσε να γεμίσετε μια πλαστική βαρκούλα με νερό και να μπει μέσα;

Ζώνη ασφαλείας και σταδιακά βήματα στη θάλασσα

Αφήστε να δημιουργήσει τον χώρο στον οποίο νιώθει άνετα .Μπείτε μαζί του στη θάλασσα μέχρι εκεί που νιώθει άνετα. Δείξτε την δική σας άνεση και την εμπιστοσύνη στο νερό.

Πολλά παιδιά θέλουν τον χρόνο τους για να εξοικοιωθούν. Η ύπαρξη άλλων παιδιών στην παραλία είναι ‘ενα επιπλέον κίνητρο για να ξεπεράσουν τους φόβους τους. Ευνοείστε το παιχνίδι ανάμεσα στα παιδιά.

Συνεργασία των γονέων

Μπορεί το παιδί να αισθάνεται πιο άνετα να μπεί στο νερό με τον έναν γονέα ενώ με τον άλλο αισθάνεται μεγαλύτερη ανασφάλεια. Δώστε του την ευκαιρία να μπεί με αυτόν που νιώθει πιο άνετα και απλά συνοδεύστε και ενισχύστε αυτή την εμπειρία του.

Η θάλασσα χρειάζεται ν΄αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία εξερεύνησης αυτονόμισης που περνά μέσα από την κατανόηση την υπομονή και τις πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι!

Καλά μπάνια !!

Ελπινίκη Πομόνη

MSc Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος ΣΕΨ & Efpa

www.elpinikipomoni.com

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος.Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.