Happy Choice

Το μωρό παίζει! Όλα όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι γονείς.

Αγαπητοί γονείς,

σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε σε μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του παιχνιδιού για τα παιδιά. Τι γίνεται όμως στον πρώτο χρόνο ανάπτυξης του; Πως παίζει, τι του κινεί το ενδιαφέρον και κατά πόσο μπορεί να γίνει ο γονέας βοηθός του παιδιού σ΄ αυτή την μεταβατική περίοδο;

Τι διασκεδάζει ένα μωρό από 0 έως 6 μηνών

Στη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών, η ζωή του μωρού “ενορχηστρώνεται” γύρω από τις  πρωταρχικές του ανάγκες. Το μωρό απολαμβάνει μερικές παιχνιδιάρικες στιγμές κατά τη διάρκεια αυτής της φροντίδας. Είναι η ώρα των χαϊδεμάτων, των γαργαλημάτων, που επιτρέπουν στο μωρό να βιώσει ένα αίσθημα ευχαρίστησης χωρίς ακόμα να γελάει δυνατά, και ταυτόχρονα να βιώσει ευχαρίστηση και η μαμά για όσα μοιράζεται μαζί του, προοίμιο σε αυτό που, αργότερα, θα γίνει ένας πραγματικός “συναισθηματικός συντονισμός”.

Τους πρώτους μήνες ένα μωρό μαθαίνει να ανακαλύπτει το περιβάλλον του με όλες του τις αισθήσεις. Τα αντικείμενα τον ελκύουν λόγω των χρωμάτων τους, της φωτεινότητάς τους, της κίνησής τους, των ήχων και της υφής τους. Τα κοιτάζει, τα αγγίζει και ακούει τους ήχους που παράγουν. Αυτό τονώνει τις αισθήσεις του και προωθεί σταδιακά την ανάπτυξη των κινητικών του δεξιοτήτων.

Τα χαλάκια αφύπνισης, παιχνίδια που διεγείρουν την ακοή, όπως κουδουνίστρες και μουσικά κουτιά, μαλακά λούτρινα ζωάκια, είναι  διασκεδαστικά παιχνίδια που διεγείρουν την αίσθηση της αφής και βοηθούν ένα παιδί αυτής της ηλικίας να συνειδητοποιήσει σταδιακά το σώμα του. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ένα μωρό έως και τους 3 μήνες,  ενδιαφέρεται περισσότερο από τα πρόσωπα και τις φωνές των σημαντικών για αυτό ανθρώπων παρά από αντικείμενα. Έτσι, οι αλληλεπιδράσεις που έχουν οι γονείς με το μωρό τους είναι πολύ σημαντικές για να το ψυχαγωγήσουν και να τονώσουν τις αισθήσεις του.

Τι διασκεδάζει ένα μωρό από 6 μηνών έως 1 έτους

Το μωρό συνεχίζει να εξερευνά το σώμα και το περιβάλλον του. Από 6 μηνών,  του αρέσει

 να χειρίζεται αντικείμενα διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών (π.χ. μπάλα, τουβλάκια λούτρινα ζωάκια, μαξιλάρι, κουβέρτα). Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη μετακίνηση και τη χρήση των χεριών και των δακτύλων του για να πιάσει αντικείμενα. Του αρέσει επίσης να παρακολουθεί ένα βιβλίο με έναν ενήλικα. Εκτιμά τις εικόνες, αλλά και τα βιβλία που του επιτρέπουν να αγγίξει διαφορετικές υφές. Οι καθρέφτες συνεχίζουν να τον προσελκύουν, αλλά δεν γνωρίζει ακόμη ότι είναι η αντανάκλασή του αυτό που βλέπει εκεί. Του αρέσει επίσης να μιμείται τις χειρονομίες των γονιών του. Του αρέσει το παιχνίδι του “κούκου”και να κάνει “μπράβο” και “αντίο” του χεριού.

Γύρω στους 10 μήνες, αρχίζει να διασκεδάζει αδειάζοντας και γεμίζοντας τα δοχεία επανειλημμένα ή π.χ ανοίγοντας και κλείνοντας τα ντουλάπια στην κουζίνα. Σε αυτή την ηλικία του αρέσει  να ταιριάζει μαζί αντικείμενα και να χτίζει πύργους από μεγάλα κυβάκια.

Ένα παιχνίδι όμως που είναι πολύ περίπλοκο για ένα παιδί, μπορεί να το κάνει να χάσει το ενδιαφέρον του για αυτό το παιχνίδι, ακόμη και  αργότερα, όταν θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει. Γι αυτό όταν θέλετε  να  του προσφέρετε ένα νέο παιχνίδι, είναι χρήσιμο να  δώσετε προσοχή  στην ενδεικνυόμενη ηλικία που αναγράφεται στο κουτί του, αλλά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά – δυνατότητες του παιδιού σας.

Όσο μεγαλώνει και αποκτά τον έλεγχο των κινήσεών του και ειδικότερα των λεπτών κινήσεων, τόσο εμπλουτίζει το παιχνίδι του με νέα αντικείμενα και δραστηριότητες που τον ευχαριστούν. Είναι απίστευτο πόσα πράγματα που για μας περνούν απαρατήρητα, μπορούν να γίνουν πολύ διασκεδαστικά για ένα μωρό.

Στις μέρες μας οι  νέοι γονείς συνήθως έχουν ένα φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά οι χαλαρές στιγμές  παιχνιδιού με τα παιδιά σίγουρα δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και είναι κάτι που ενισχύει την εσωτερική ευεξία μικρών και μεγάλων!

Ελπινίκη Πομόνη

MSc Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος ΣΕΨ & Efpa

www.elpinikipomoni.com

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος.Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.