Happy Choice

Παππούδες, γιαγιάδες  και νέοι γονείς σε δράση!

Προσανατολισμοί για μια αρμονική σχέση! Α΄μέρος

Είναι γεγονός ότι η προσφορά των παππούδων με την έλευση του μωρού στην οικογένεια, είναι ανεκτίμητη. Πράγματι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορούν να γίνουν μια μεγάλη πηγή στοργής και προσοχής για τα εγγόνια τους. Μπορούν επίσης να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη στους γονείς και να τους βοηθήσουν να φροντίσουν τα παιδιά εκτός από το να τους παρέχουν κάθε είδους μικρές υπηρεσίες. Ωστόσο, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, ο ψυχοεκπαιδευτικός ρόλος ανήκει στους γονείς. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο οι παππούδες και οι γιαγιάδες να αποφεύγουν να εμπλέκονται σε θέματα οριοθέτησης ή διαπραγμάτευσης με τα παιδιά  όταν είναι παρόντες οι γονείς.Τα όρια τα βάζει το ζευγάρι. Οι γονείς είναι εκείνοι που  αποφασίζουν για την ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση. Η πρωταρχική ευθύνη είναι δική τους.

Η σχέση μεταξύ των παππούδων και των εγγονιών είναι όμορφο να εμπεριέχει το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Όταν ένα παιδί είναι με τη γιαγιά ή τον παππού του, θέλει να έχει όλη την προσοχή. Τότε νιώθει ότι είναι σημαντικό, κάτι που προάγει την αυτοεκτίμησή του. Οι  παππούδες μπορούν να βοηθήσουν επίσης στην ανάπτυξη της συναισθηματικής ασφάλειας του εγγονιού τους. Γίνονται σημεία αναφοράς για το παιδί που καθησυχάζεται όταν ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί και σε άλλους ενήλικες, πέρα από τους γονείς του, που το αγαπούν.

Πολλοί παππούδες και γιαγιάδες παρέχουν βοήθεια στο ζευγάρι με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που επιτρέπει στους γονείς να ισορροπούν καλύτερα όλες τις ευθύνες τους και να βιώνουν λιγότερο άγχος. Επιπλέον, είδαμε στην αρχή της πανδημίας πόσο γρήγορα οι οικογένειες έμειναν.. χωρίς ανάσα, όταν δεν μπορούσαν πλέον να βασίζονται στους δικούς τους γονείς.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορούν επίσης να ακούν  και να αφουγκράζονται τις στιγμές ανησυχίας ή αποθάρρυνσης των γονέων. Μια ακρόαση δίχως κριτική επιτρέπει στους γονείς να αισθάνονται λιγότερο μόνοι και να αποφορτίζονται συναισθηματικά.

Σημεία προστριβής με γιαγιάδες και παππούδες.

«Όταν τα παιδιά μου τα φροντίζουν οι παππούδες τους, τρώνε άσχημα και περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες. Όταν τους λέω για τους φόβους μου, μου απαντούν ότι έχουν μεγαλώσει παιδιά στο παρελθόν και ότι δεν έχει συμβεί τίποτα.»

Δεν είναι λίγες οι φορές  που οι γονείς παραπονιούνται ότι όλη η προσπάθεια να βάλουν κανόνες στα παιδιά, εξανεμίζονται όταν πάνε στο σπίτι της γιαγιάς ή του παππού.

Όσον αφορά τους κανόνες της οικογένειας, όπως το φαγητό, η τηλεόραση, η ώρα του ύπνου κ.λπ., καλό είναι να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους.

Εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια του μικρού σας και οι παππούδες δεν το παρακάνουν, σκεφθείτε το πως να συμβιβαστείτε σε ορισμένα πράγματα. Εάν είστε πολύ άκαμπτοι,  μπορεί να αποθαρρυνθούν στο να βοηθήσουν ή να κρατήσουν το εγγονάκι. Θα ήταν κρίμα να στερήσετε από το παιδί σας έναν πολύτιμο συναισθηματικό δεσμό για ένα θέμα αρχής τέτοιου είδους. Ειδικά αφού η έκθεση στις διαφορές, του επιτρέπει να αναπτύξει την ικανότητά του να προσαρμοστεί, κάτι που θα του είναι χρήσιμο σε όλη του τη ζωή. Ανησυχείτε ότι το μικρό σας θα διεκδικήσει τα ίδια προνόμια στο σπίτι; Τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν ότι ορισμένες εξαιρέσεις επιφυλάσσονται για επισκέψεις σε παππούδες και γιαγιάδες. Απλά εξηγήστε τους με ήρεμο και σταθερό τρόπο.

Κανένας συμβιβασμός στην ασφάλεια

Ωστόσο, εάν διακυβεύεται η ασφάλεια ή  η υγεία του παιδιού σας, δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να.. εκπαιδεύσετε προσεκτικά τους παππούδες και  γιαγιάδες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και να τους βοηθήσετε να προστατεύσουν το περιβάλλον τους: αποθηκεύστε τα φάρμακα , δείξτε τους π.χ πώς να τοποθετούν ένα κάθισμα αυτοκινήτου, το πως ν΄ακολουθήσουν πιστά μία φαρμακευτική αγωγή κ.λπ.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι τόσο οι νέοι γονείς  όσο και  οι γιαγιάδες-παππούδες, αντιπροσωπεύουν σημαντικά πρόσωπα στην ζωή ενός παιδιού. Μια καλή συνεργασία και μια ισορροπημένη σχέση των ενηλίκων, αυξάνει το αίσθημα της ασφάλειας στα παιδιά και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους.

Ελπινίκη Πομόνη

MSc Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος ΣΕΨ & Efpa

www.elpinikipomoni.com

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος.Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.