Happy Choice

Ενσυνείδητη διατροφή, MINDFUL eating, στα παιδιά. Β΄μέρος

Αγαπητοί γονείς,

οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, τα πιεστικά προγράμματα και η έλλειψη χρόνου, επηρεάζουν την συμπεριφορά μικρών και μεγάλων απέναντι στο φαγητό.

Έτσι μια λειτουργία τόσο σημαντική για την σύνδεση και την επικοινωνία με το παιδί, που λειτουργούσε πολύ καλά στην βρεφική ηλικία, αρχίζει να χάνει τον χώρο  και την σημασία  της βάζοντας προτεραιότητα να προλάβουμε άλλες υποχρεώσεις.

  Με βάση επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι όταν αρχίζουμε να τρώμε πιο συνειδητά, μαθαίνουμε να ανταποκρινόμαστε στις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού μας και όχι σε εξωτερικά ερεθίσματα. Μπορούμε  να ελέγξουμε καλύτερα το είδος και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, αλλά και να κάνουμε επιλογές που πραγματικά μας ωφελούν.

Τι είναι η ενσυνειδητότητα

Ενσυνειδητότητα» σημαίνει να δίνεις προσοχή στην παρούσα στιγμή, σκόπιμα και χωρίς κριτική. Είναι μια προσέγγιση που προέρχεται και βασίζεται στον διαλογισμό επίγνωσης, και μας βοηθά να σχετιζόμαστε διαφορετικά με την εμπειρία μας.

Η ενσυνειδητότητα στην παιδική ηλικία.

 H ενσυνειδητότητα στην παιδική ηλικία, μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο για την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων, γνωστικών ικανοτήτων και ανοχής στην απογοήτευση. Τα παιδιά μέσα από ασκήσεις ενσυνειδητότητας, φαίνεται να  ότι συνεργάζονται καλύτερα και αυξάνουν τις επιδόσεις τους στα μαθήματα.

Μindful eating και παιδιά

   Τρώμε με επίγνωση ή ενσυνείδητα όταν επικεντρωνόμαστε σε αυτό που τρώμε “αυτή τη στιγμή” χωρίς εξωτερικές παρεμβολές, παρατηρώντας και συνειδητοποιώντας το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και το πώς νιώθουμε όταν τρώμε, χωρίς να μας κρίνουμε. Το mindful eating   δηλαδή αφορά την αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων, των σκέψεων και των σωματικών αισθήσεων που παρατηρεί κάποιος σε σχέση με το φαγητό, αλλά δεν περιλαμβάνει τις κριτικές σκέψεις για εαυτό μας. Αυτό  χρησιμεύει για  μια υγιή και χαρούμενη σχέση με το φαγητό.

Στα πρώτα σταδια ζωής το βρέφος  μέχρι 2 ετών είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τις ανάγκες του για τροφή. Ο οργανισμός  του είναι σχεδιασμένος να έχει ένα σύστημα πείνας-κορεσμού που λειτουργεί πολύ καλά, εκτός και αν υπάρχουν άλλα θέματα υγειας κλπ.

Θεωρητικά, η επιλογή του αυτοαπογαλακτισμού είναι εξαιρετική για τα μικρά παιδιά γιατί το παιδί ξέρει πόσο να τρώει και ξέρει πώς ν΄ αυτορρυθμίζεται. Αλλά ακόμα κι αν είναι εξαιρετικό για τα παιδιά, δεν είναι το ίδιο και για τις μητέρες που ανησυχούν γιατί το παιδί   τρώει πολύ λιγότερο ή περισσότερο από ότι θα ήθελαν. Οι γονείς όμως είναι αυτοί που έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τα μελλοντικά γούστα των παιδιών τους  επιλέγοντας ποιες τροφές θα  του προσφέρουν και να το εκπαιδεύσουν στο να ρυθμίζει τα άγχη του και ν΄απολαμβάνει την διατροφή του.

Μαθαίνοντας να τρώμε με επίγνωση ή ενσυνείδητα (mindful eating):

Η καλύτερη εκπαίδευση που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς για μια υγιή και ισορροπημένη στάση  των παιδιών απέναντι στο φαγητό, είναι ν΄ αποτελέσουν ένα πρότυπο ενσυνείδητης συμπεριφοράς  στα γεύματα με τα παιδιά γύρω από το τραπέζι.

Ελάτε να δούμε μαζί κάποιες συμπεριφορές που μπορείτε να υιοθετήσετε προσκαλώντας και το παιδί σας ν΄ακολουθήσει. Χρησιμοποιείστε απλά λόγια και δώστε σαν παιχνίδι κάποιες ασκήσεις ανάλογα  με την ηλικία του. Ετοιμάστε μαζί το τραπέζι και δώστε προτεραιότητα στο φαγητό με τα παιδιά, χωρίς άλλα εξωτερικά ερεθίσματα.

– Απολαμβάνουμε το φαγητό με τις αισθήσεις μας. αξιοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις –τη γεύση, την όσφρηση, την όραση και την αφή– κατά τη διάρκεια του γεύματος μας. Πειραματιζόμαστε με τις γεύσεις.

– Ακούμε το σώμα μας. Αρχίζουμε να τρώμε όταν πεινάμε πραγματικά και σταματάμε όταν νιώσουμε κορεσμό.

– Μασάμε αργά, ώστε να δώσουμε στο σώμα μας το χρόνο να “πάρει το σήμα” ότι χορτάσαμε.

 – Όταν τρώμε, μόνο τρώμε. δεν τρώμε και συγχρόνως  εργαζόμαστε, παρακολουθούμε τηλεόραση,  διαβάζουμε ή οδηγάμε.

– Παρατηρούμε τι σκεφτόμαστε και τι νιώθουμε τρώγοντας χωρίς να μας κρίνουμε.

– Τρώμε σιωπηλά για 3 λεπτά, σκεπτόμενοι τη διαδικασία που χρειάστηκε για να παραχθεί το γεύμα, από τις ακτίνες του ήλιου στη συγκομιδή, στο κατάστημα, στο μαγείρεμα.

 Αν δεν πεινάμε πραγματικά, μπορούμε να πλύνουμε τα δόντια μας ή να κάνουμε κάτι άλλο, όπως το να πάμε μια βόλτα να παρατηρήσουμε την αναπνοή μας.

Έχοντας υιοθετήσει αυτή την συνειδητότητα απέναντι στην διατροφή είναι πιο εύκολο να μυήσετε το παιδί σε μια μεγαλύτερη επίγνωση στο πως να τρώει και ν΄απολαμβάνει μαζί σας την τροφή του χτίζοντας υγιεινές συνήθειές.

Καλή επιτυχία!

.

 

 

 

 

Ελπινίκη Πομόνη

MSc Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος ΣΕΨ & Efpa

www.elpinikipomoni.com

 

Τα άρθρα είναι πάντα για ενημέρωση και δεν  μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική επίσκεψη στον γιατρό ή την συμβουλευτική από τον ειδικό ψυχικής υγείας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.