Happy Choice

“Η μαμά θα κάνει και άλλο παιδάκι..” Διαχείριση των συναισθημάτων του παιδιού λόγω της άφιξης του μωρού

Η οικογένεια μεγαλώνει και ο ερχομός ενός μωρού προκαλεί ποικίλα συναισθήματα σ΄ένα παιδί.Υπάρχουν παιδιά που δείχνουν μεγάλη χαρά ή υπερεγρήγορση. Θέλουν να είναι σε όλες τις προετοιμασίες και μιλούν ανοιχτά  και ακατάπαυστα γι αυτό το γεγονός σε όλους.

Άλλα δείχνουν ανήσυχα και ευερέθιστα, ενώ άλλα ξεσπούν σε κλάμματα, θυμώνουν ζητάνε να μην έρθει το μωρό στο σπίτι.Οι γονείς μεταχειρίζονται διάφορα τεχνάσματα αλλά ακόμα και μ΄αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που κουράζονται στην προσπάθεια τους να κάνουν το παιδί τους ν΄αποδεχθεί αυτή την αλλαγή.

Η ζήλεια ανθρώπινο συναίσθημα κάνει την εμφάνισή της με διάφορες εκδηλώσεις αλλά και ο φόβος. Ο φόβος  του παιδιού  ότι θ΄αντικατασταθεί στον κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε ως τώρα, φόβος ότι θα χάσει την αγάπη των γονέων, φόβο ότι θα αισθανθεί μόνος και εγκατελλειμένος. Γενικότερα ο φόβος αυτός μπορεί να σχετίζεται με την αλλαγή. Αλλαγή  για ένα παιδί μπορεί να σημαίνει το άγνωστο.Φοβάται το άγνωστο.

Η ζήλεια που αποτελεί την κυριότερη έγνοια των γονέων, είναι μέρος και όχι όλη η ψυχική πραγματικότητα που μπορεί να βιώνει το παιδί πριν την γέννηση του αδελφού ή της αδελφής του.

Προσοχή! Οχι όλες οι συναισθηματικές αντιδράσεις σχετίζονται με την άφιξη του μωρού.Χρειάζεται να αφουγκραστούμε καλά το παιδί χωρίς προκαταβολικές ερμηνείες.

 

Η διαχείριση των συναισθημάτων του παιδιού, σ΄αυτή την περίοδο της αναμονής, απαιτεί ανοιχτή επικοινωνία, συνεχή συναισθηματική υποστήριξη και συμμετοχικότητα. Σεβόμενοι τ΄αναδυόμενα συναισθήματα του παιδιού και επεξεργάζοντάς τα μαζί του, δημιουργούμε ένα κλίμα μεγαλύτερης ασφάλειας και αρμονίας, συστατικά απαραίτητα για όλη την οικογένεια αλλά και για το μωρό που πρόκειται να γεννηθεί.

 

Ανοικτή επικοινωνία ενίσχυση συναισθηματικής έκφρασης.

Μιλήστε λοιπόν με το παιδί σας και με ανοιχτότητα ακούστε και παρατηρήστε αυτά που σας εκφράζει χωρίς κριτική και χωρίς να ελαχιστοποιείτε ό,τι αισθάνεται. Ενισχύστε την έκφραση μέσα από το παιχνίδι. Για τα μικρότερα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα το πως νιώθει. Δώστε χρόνο να παίξετε μαζί του, κάνετε ζωγραφιές αναπτύξτε την φαντασία του. Δείξτε ενδιαφέρον για το πως αναπαριστά την οικογένειά του και τον εαυτό του.

Αποσαφήνιση.

Εξηγείστε με σαφήνεια και απλά λόγια κάποιες αλλαγές που θα γίνουν μελλοντικά με τον ερχομό του μωρού, όπως για παράδειγμα το μοίρασμα του δωματίου, ή την ανάγκη τους πρώτους μήνες να δίνεται το γάλα στην διάρκεια της νύχτας.

Μην ξεχάσετε ν΄αναφέρετε και τις όμορφες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει, του να μπορεί να βοηθά και το ίδιο σε κάποια πράγματα και μεγαλώνοντας να δείχνει και να μαθαίνει στο μωρό όσα ξέρει, να παίζει μαζί του, να πηγαίνει βόλτες και τόσα άλλα.

Ενημερώστε ότι ο ελεύθερος σας χρόνος  δεν θα είναι  τόσο πολύς και μερικές φορές θα πρέπει ν΄αναβληθεί το παιχνίδι για να φροντιστεί το νεογέννητο αλλά πάντα θα βρίσκουν χρόνο  πότε ο ένας και πότε ο άλλος για να περνούν αποκλειστικά  μαζί του.

Είναι σημαντικό και μετά την γέννηση του μωρού να περνάτε χρόνο μαζί του. Σ΄αυτό θα βοηθήσει ένα καλό πρόγραμμα των γονέων για  τις εντός και εκτός σπιτιού εργασίες, καθώς και η επιστράτευση των παππούδων που μπορεί να διασφαλίσει στους γονείς περισσότερο χρόνο. Αν πηγαίνει στο σχολείο μην ξεχνάτε να το ξεπροβοδίζετε και να το υποδεχόσαστε εκφράζοντας την αγάπη σας.

Συμμετοχικότητα

Όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο άρθρο, είναι σημαντικό χωρίς πίεση να το προσκαλείτε να συμμετέχει στις διάφορες προετοιμασίες. Μπορεί επίσης αν θέλει να ζωγραφίσει για το δωμάτιό του ή και για το δωμάτιο του μωρού για να μπεί στον τοίχο.

 

 

Ενισχύστε τον συναισθηματικό δεσμό.

Δημιουργήστε ξεχωριστές μαζί του και κρατήστε αυτή την όμορφη συνήθεια και μετά τον ερχομό του νεογέννητου. Αυτές οι στιγμές όταν είναι ποιοτικές, συμβάλλουν  στην διατήρηση μιας ισχυρής συναισθηματικής σύνδεσης αλλά και στην ανακούφιση τυχόν φόβων και ανησυχιών που μπορούν να αισθάνονται.

Λίγος χρόνος πριν από τον βραδινό ύπνο, μετά την μεσημεριανή ξεκούραση ή μετά το σχολείο, αποτελούν πολύτιμες στιγμές μοιράσματος και έκφρασης τρυφερότητας.

 

Οικογενειακή ζωή ακι η αίσθηση του ανήκειν.

Είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει τον περίπατο στην φύση, μικρές εκδρομές, βόλτες στο πάρκο ,  και γενικά διάφορες δραστηριότητες ψυχαγωγικές, όπου μπορείτε να περάσετε ξένοιαστα όλοι μαζί. Σ΄αυτές τις όμορφες οικογενειακές στιγμές μπορείτε να  συμπεριλάβετε αργότερα και το νεογέννητο.

Το πιο σημαντικό  όμως είναι ότι τέτοιες μικρες αποδράσεις και ευχάριστες δραστηριότητες της οικογένειας, ενισχύουν την αίσθηση του ανήκειν στο παιδί σας κατευνάζουν φόβους και ανησυχίες ενώ αυξάνουν την εσωτερική του ευεξία!

 

 

 

 

Ελπινίκη Πομόνη

MSc Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος ΣΕΨ & Efpa

www.elpinikipomoni.com

 

Τα άρθρα είναι πάντα για ενημέρωση και δεν  μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική επίσκεψη στον γιατρό ή την συμβουλευτική από τον ειδικό ψυχικής υγείας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.